Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimowa zupa jarzynowa powinna być sycąca i dobrze doprawiona rozgrzewającymi przyprawami. Można ją przygotować na wiele sposobów, za każdym razem sięgając po nieco inny zestaw warzyw, a także wykorzystując jako bazę do przygotowania zupy gotowe produkty Winiary. Dziś jako bazę wykorzystałam Zupę Brokułową Jak u Mamy Winiary.
Zupę jarzynową można zblendować lub pozostawić w niej apetyczne kawałki. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Ja wybrałam krem, a jako dodatek wykorzystałam kilka różyczek świeżego kalafiora oraz parmezan w płatkach. Nie rezygnujcie z takich dodatków, nawet jeśli nie zamierzacie miksować zupy na krem.
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje zupy.
Cukinię i bataty obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 20 minut).
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, chwilę przed końcem dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do garnka z batatami.
Zawartość opakowania z Zupą brokułową Jak u Mamy Winiary rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy chwilę
Zupę miksujemy na gładki krem, podajemy z blanszowanymi różyczkami brokuła i parmezanem w płatkach.