Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinię myję, nie obieram, kroję w kostkę.
Cebulę siekam. Na głębszej patelni rozgrzewam nieco olej, wrzucam cebulę i smażę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Dodaję cukinię, zmniejszam moc płyty i duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
W tym czasie zagotowuję wodę, dodaję bulion warzywny i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszoną cukinię, gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
Miksuję zupę na gładki krem, dodaję pół opakowania serka mascarpone, delikatnie zagotowuję, ciągle mieszając, po zagotowaniu od razu wyłączam płytę.
Zupę z cukinii podaję z kiełkami groszku cukrowego lub kiełkami słonecznika. Świetnym dodatkiem będą także prażone nasiona dyni, słonecznika lub płatki migdałów.