Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy kupowałam cukinie na tę zupę, zagadnęła mnie starsza pani w kolejce, co będę z nich robić. „Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone? Nigdy nie robiłam zupy z cukinii, cukinie przerabiam zawsze na leczo. A jak pani gotuje taką zupę?”. Przepis prosty, kobieta słucha z ciekawością, a na koniec sama bierze dla siebie dwie cukinie i jeszcze dziś będzie gotować z nich zupę. To miłe, że osoby z o wiele większym ode mnie doświadczeniem potrafią zaciekawić się moimi przepisami. Może to dlatego, że ten był bardzo prosty, a może dlatego, że opowiadałam z takim entuzjazmem, że aż chciało się jeść? Chociaż jak chciałam podzielić się drugim przepisem na chłodnik z cukinii, starsza pani straciła zainteresowanie, chłodniki lubi tylko z owocami. Nieważne, ważne że dziś nie tylko moja rodzina zasiądzie do przepysznej zupy z cukinii.
Cukinia, o tej porze roku z mięciutką skórką, smakuje rewelacyjnie. Piękne okrągłe cukinie kupiłam najpierw dla ozdoby. Małe pękate gruszki od razu przypadły mi do gustu, ale gotując zupę z cukinii nie mogłam się powstrzymać, by chociaż jednej nie przerobić na miseczkę do zupy. Udało się, zupa z cukinii wyglądała cudownie, jednak jej wielkim mankamentem była pojemność – jak dla mnie za mała, a może to i dobrze, że nie pomieści zbyt wiele tej mojej kalorycznej bomby?
Na pewno z takich miseczek zupa z cukinii będzie pysznie smakowała dzieciom, moje były zachwycone (oczywiście dopiero wtedy, kiedy wydrążyłam drugą cukinię i każde miało swoją ). Gdy dodały do zupy grzanki, jadły, aż im się uszy trzęsły. Smacznego!
A wszystkim fanom cukinii polecam także:
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Zupa z młodej cukinii z miętą i prażonym słonecznikiem
Zupa z cukinią i gnocchi
Zobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Cukinię myję, nie obieram, kroję w kostkę.
Cebulę siekam. Na głębszej patelni rozgrzewam nieco olej, wrzucam cebulę i smażę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
Dodaję cukinię, zmniejszam moc płyty i duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.
W tym czasie zagotowuję wodę, dodaję bulion warzywny i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszoną cukinię, gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
Miksuję zupę na gładki krem, dodaję pół opakowania serka mascarpone, delikatnie zagotowuję, ciągle mieszając, po zagotowaniu od razu wyłączam płytę.
Zupę z cukinii podaję z kiełkami groszku cukrowego lub kiełkami słonecznika. Świetnym dodatkiem będą także prażone nasiona dyni, słonecznika lub płatki migdałów.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!