Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na straganach warzywnych widać ją z daleka. O tej porze roku cukinię można dostać nie tylko w zielonym, lecz także w intensywnym żółtym kolorze. Soczysta, słoneczna barwa sprawia, że w momencie wkładania jej do wiklinowego czujemy obietnicę nadchodzącego lata. Zupa z cukinii z pomidorami to danie, którym można zajadać się aż do wczesnej jesieni.
Idąc tropem kolorystycznym i pozostając przy ciepłych, intensywnych odcieniach, do koszyka, oprócz cukinii, wpadły także pomidory. Tym razem jednak nie czerwone, lecz pomarańczowe. Podsmażone na maśle z cebulką oraz czosnkiem stanowią doskonały dodatek do zupy w formie warzywnej salsy. Zupa dobrze smakuje podana także z chrupiącymi grzankami.
Zupa z cukinii z pomidorami to propozycja, która łączy w sobie aromat pomidorów z ostrymi płatkami chilli oraz czosnkiem. Dodatkowej słodyczy nadaje jej wyciśnięty świeży sok z pomarańczy. Podczas doprawiania do zupy dodałam także zioła: odrobinę bazylii oraz estragonu.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Pomidory pokroić w plastry.
Cukinie umyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić masło. Zeszklić na nim cebulę oraz czosnek, a następnie dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić estragonem oraz płatkami chilli. Delikatnie podsmażyć.
Odłożyć odrobinę przygotowanej salsy do dekoracji zupy. Do reszty dodać pokrojone cukinie. Całość zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną, dodać przyprawy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy.
Całość zmiksować na gładką masę.
Zupę podawać z salsą z pomarańczowych pomidorów, posypaną pietruszką.