Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybka zupa z cukinii dzięki świeżej bazylii nabiera pięknego aromatu i bardzo apetycznego koloru. Lekka, bo przygotowana na samych warzywach, szybko będzie znikać z talerzy nawet w gorący dzień. Zupa z cukinii najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywana z młodych cukinii, których nie trzeba obierać ani pozbawiać nasion.
Zobacz więcej zup z dodatkiem bazylii:
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, jeśli jest to konieczne, usuwamy pestki (starsze cukinie można także obrać), kroimy w kosteczkę.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, smażymy często mieszając, do momentu, aż się zeszklą.
Dodajemy szczyptę soli, czosnek, szczyptę kurkumy, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Warzywa podlewamy ok. 0,7-1l wody, dodajemy bukiet ziół, gotujemy do miękkości warzyw.
Kilka łyżek wywaru miksujemy z listkami bazylii, dodajemy do zupy.
Dodajemy do zupy śmietankę, mieszamy. Zupę z cukinii doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!