Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pożywna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. Wykonanie jest łatwe i polega w głównej mierze na gotowaniu warzyw i soczewicy w Bulionie WINIARY z dodatkiem musu z soczystych pomidorów. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a gdy warzywa są miękkie, serwujemy zupę na talerzach ze świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki.
Warzywa obieramy – ziemniaki, marchewkę i selera kroimy w dość małą kostkę, ząbki czosnku dokładnie siekamy lub też przeciskamy przez praskę. Do garnka przekładamy warzywa, wsypujemy soczewicę oraz dodajemy kostkę Winiary oraz sól i pieprz wedle uznania.
Wlewamy około 5 szklanek wody i gotujemy około 15 minut.
W tym czasie pomidory niedbale siekamy, dodajemy do nich masło i przesmażamy je w małym garnku, tak aby zaczęły się rozpadać, następnie dokładnie przecieramy przez siteczko i przekładamy mus pomidorowy do gotujących się warzyw z soczewicą.
Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem wedle potrzeby, gotujemy ją jeszcze około 10 – 15 minut (dość często mieszamy, gdyż soczewica może się przypalić).
Gorącą zupę nakładamy do miseczek (nie zabielamy, ani nie gotujemy na mięsie aby była dietetyczna), dekorujemy świeżą rzeżuchą lub natką pietruszki i podajemy.