Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Dynie pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, skórkę usuniemy po upieczeniu.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w podłużne kawałki.
Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – do miękkości warzyw.
W międzyczasie obrać ziemniaki i cebule. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w prążki. Pora umyć – białą część posiekać. Obrać imbir oraz czosnek i również posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią wszystkie przygotowane warzywa. Dodać cynamon, kurkumę i ostrą paprykę. Podsmażyć, a następnie zalać bulionem i gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Obrać kawałki dyni (skórka będzie teraz łatwo odchodziła) i wraz z marchewką i pietruszką dodać do garnka.
Do gotujących się warzyw dodać wyciśnięty z jednej pomarańczy sok oraz sok z granatu.
Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać bulionu lub wody.
Podawać z pestkami granatu.
Zupa z dyni z granatem doskonale smakowała będzie z także chrupiącymi pestkami dyni lub grzankami.