Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
Dodajemy do podduszonej cebuli obrany i posiekany czosnek, smażymy pół minuty.
Dodajemy do cebuli z czosnkiem pokrojoną w kosteczkę dynię, dodajemy szczyptę kurkumy, podlewamy niewielką ilością wywaru (przygotowanego wcześniej z warzyw lub przy użyciu bulionu warzywnego WINIARY ), dusimy 5 minut.
Dodajemy pozostały wywar, gotujemy do miękkości dyni (ok. 10 minut).
Zupę z dyni miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską. Podajemy z kleksem jogurtu i klopsikami. Zupę z dyni z klopsikami posypujemy startym na dużych oczkach serem.
Mięso przekładamy do miski, wyrabiamy dłonią kilka minut, by nabrało sprężystości.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju na lekko złoty kolor.
Podsmażoną cebulkę dodajemy do miski z mięsem mielonym, dodajemy musztardę, zioła, szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na oleju od czasu do czasu delikatnie obracając je, by równomiernie się usmażyły.
Gotowe klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym listkiem ręcznika papierowego. Jeszcze ciepłe dodajemy do zupy z dyni.