Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.
Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).
Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.
Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.
W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.
Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.