Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię kroimy na pół i łyżeczką usuwamy nasiona. Wyczyszczoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równą kostkę. Dodajemy je do pokrojonej dyni i zalewamy zimnym wywarem. Nastawiamy na gaz i gotujemy 15 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na złoty kolor na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do gotującej się zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku imbirem, solą, pieprzem ziołowym (może być też zwykły ), papryką czerwoną i czubrycą czerwoną.
Zupę można też zaprawić śmietanką, ale według mnie w zupełności wystarcza dodatek sera z niebieską pleśnią, który podajemy razem z zupą z dyni.
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Moja zupa z dyni ma konsystencję gęstej śmietanki i taką właśnie lubię, ale jeśli wolcie gęstsze zupy to wystarczy dodać nieco mniej wywaru.
Miseczkę zupy z dyni skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy kawałeczkami sera i pokruszonymi orzechami oraz dekorujemy listkami tymianku.