Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy rozdzielając liście. Następnie kroimy w ćwierćtalarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilę dusimy.
Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawiamy solą.
W garnku zagotowujemy 0,5 l wywaru. Soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do gotującego się wywaru. Zmniejszamy gaz, dodajemy podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię i suszony lubczyk. Gotujemy 10 minut.
Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.