Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień przyniosła grzyby pachnące lasem, kolorowe dynie i soczyste jabłka, które przerabiam na słodki mus, dodaję do ciast i innych deserów oraz wykorzystuję do przygotowania lekkiej, idealnie kremowej zupy z jabłek, która może być smacznym i zdrowym początkiem dnia.
Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji to propozycja na smaczne, słodkie i zdrowe śniadanie, które można łączyć z ulubionymi dodatkami. Pasuje do niej makaron i groszek ptysiowy, w wersji śniadaniowej świetnie sprawdzą się płatki owsiane lub kukurydziane, ale ja obowiązkowo porcję zupy z jabłek posypuję jagodami goji. Małymi, przypominającymi rodzynki owocami, o słodko-gorzkim posmaku. Poza niewątpliwym urokiem wizualnym, jagody goji, nazywane najzdrowszym owocem świata, posiadają też właściwości prozdrowotne – m.in. zawierają duże ilości witaminy C. Odkryłam je całkiem niedawno i często dodaję do owsianki, choć mój kilkuletni synek zjada je bezpośrednio z torebki bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli chcecie wzmocnić swoją odporność przed nadchodzącą zimą, to warto włączyć je do swojego menu, na przykład właśnie w towarzystwie zupy z jabłek.
Polecam też inne przepisy śniadaniowe :
Domowe musli z owocami do zupy śniadaniowej
Kaszka manna i owsianka na mleku
Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Od razu skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i imbir do smaku oraz laskę cynamonu.
Gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut (aż jabłka będą miękkie).
Wyjmujemy laskę cynamonu i zupę miksujemy blenderem.
Gotową zupę z jabłek zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
Porcję zupy z jabłek posypujemy jagodami goji. Można też podawać dodatkowo z płatkami owsianymi.