Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pożywna zupa z kurczaka i chorizo to potrawa dla miłośników kuchni świata, zwłaszcza kuchni hiszpańskiej. Kiełbasa chorizo dodaje ostrości i paprykowego smaku delikatnej zupie pełnej warzyw. Dodatek mięsa z kurczaka sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące i talerz takiej zupy może stanowić pełny posiłek. Przygotowanie takiego obiadu nie jest skomplikowane. Z powodzeniem możesz od razu zrobić większą porcję i mieć gotowe danie na kilka dni – taka opcja świetnie sprawdzi się wtedy, gdy nie masz czasu gotować, a chcesz zjeść coś domowego lub zaserwować coś takiego swoim domownikom.
Zupa z kurczaka i chorizo z nutą hiszpańskich smaków
Chorizo to kiełbasa wieprzowa, bardzo popularna właśnie w Hiszpanii. Wykorzystuje się ją do wielu dań. Jest też popularnym elementem hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno lub na ciepło. Chorizo ma charakterystyczny, mocny zapach i pikantny smak, co podkreśla charakter potraw. Poziom ostrości chorizo zależy od tego, jaką papryką zostało doprawione mięso. Czasami do mięsa dodaje się też zioła, dlatego kiełbasa może smakować nieco inaczej, w zależności od regionu czy sposobu jej przygotowania.
Zupa z kurczaka i chorizo w Twoim menu
Taka potrawa z pewnością zaskoczy Twoich bliskich i urozmaici Twoje codzienne menu. Świetnie sprawdzi się w czasie jesiennych lub zimowych dni, gdy na oknem chłód, wiatr i deszcz. To nasz sprawdzony sposób na rozgrzanie od środka i zjedzenie czegoś naprawdę pysznego. Zainspiruj się naszym przepisem i gotuj razem z nami!
Do garnka wlej wodę. Dodaj umytego i osuszonego kurczaka, ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę bulionową drobiową WINIARY. Gotuj ok. 30 min.
Marchewkę, kolorową paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki, seler naciowy - w plasterki, a cebulę - w piórka.
Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę oraz chorizo i smaż, aż cebula zmięknie, a kiełbasa się zarumieni. Dodaj marchewkę, paprykę oraz seler i smaż 2 min. Dodaj czosnek, ostrą paprykę, kukurydzę oraz pomidory w puszce i smaż razem przez kolejne 2 min. Po tym czasie przełóż pomidory z warzywami do garnka z zupą i kurczakiem, dodaj pokrojone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze ok 15 min.
Po tym czasie obierz podudzia kurczaka z mięsa i dodaj kawałki do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp natką pietruszki.