Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.
Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.
Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.
Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.
Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.