Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.
Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.
Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.
Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.
Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.
Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.