Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Smażymy na złoty kolor na oliwie z chili.
Kwiaty dyni myjemy i kroimy w drobne paseczki.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i nastawiamy na mały ogień. Dodajemy do niego cebulę z czosnkiem oraz pokrojone kwiaty dyni i płatki owsiane. Całość delikatnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku imbirem oraz gałką muszkatołową. Ja dodałam około 1/3 łyżeczki.
Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Zabielamy śmietanką.
Na początku zupa będzie niezbyt gęsta, ale po chwili płatki owsiane napęcznieją i zagęszczą zupę.
Na samym końcu dodajemy listki drobno posiekanej melisy.