Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mrożone małże rozmrażamy (najlepiej przez kilka godzin w lodówce), dokładnie oczyszczamy z piasku i glonów, jeśli nie były już oczyszczone.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę z dodatkiem szczypty soli i cukru.
Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno pokrojone gałązki selera naciowego i pokrojony w kostkę koper włoski (wcześniej odcinamy gałązki, przecinamy na pół i usuwamy kłąb). Chwilę przesmażamy, podlewamy odrobiną wywaru, dodajemy szafran, dusimy 5 minut.
W rondlu podgrzewamy wino, dodajemy rozmrożone i oczyszczone małże, dusimy pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Odcedzamy małże, wywar pozostawiamy. Część małży wyciągamy ze skorupek, pozostałe zostawiamy w skorupkach.
Do podduszonych warzyw dodajemy resztę wywaru i małże, mieszamy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki i świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.