Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj sos – do naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstania gładka emulsja. Odstaw. Jeden ogórek pokrój w drobną kostkę i odłóż do dekoracji zupy.
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek. Całość podsmaż przez około 5 minut. Teraz dodaj ogórki.
Składniki zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Zupę podawaj z pokrojonym ogórkiem i sosem miodowo-cytrynowym.