Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię przecinamy na pół, usuwamy łyżką nasiona, kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i oregano. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C. W połowie czasu wkładamy do piekarnika główkę czosnku – wcześniej odcinamy górną część główki, główkę zawijamy w papier do pieczenia.
Odstawiamy upieczoną z czosnkiem dynię do przestygnięcia.
Obieramy dynię, przekładamy do garnka. Podlewamy wywarem i zagotowujemy.
Główkę czosnku rozwijamy z folii, upieczony czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do garnka z dynią.
Całość doprawiamy szczyptą chili i curry. Gotujemy 5 minut.
Zupę miksujemy na krem, dodajemy sok z ćwiartki cytryny i jeszcze chwilę blendujemy. Zabielamy jogurtem. W razie konieczności doprawiamy solą.
Zupę podajemy z chipsami z parmezanu.
Chipsy można przygotować z parmezanu samodzielnie – usypując z tartego parmezanu nieduże kupki (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekając w piekarniku nagrzanym do 180 st. do momentu, aż się roztopią lub dodatkowo lekko zrumienią.