Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w paski bez obierania. Pieczemy 20-30 minut.
W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. gotujemy 10 minut.
Kiedy dynia przestygnie, oddzielamy skórkę, przekładamy dynię do garnka z zupą, gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany, listkami bazylii i pestkami dyni.