Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem czosnkowym.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu, aż papryka będzie miękka. Sprawdzamy ją w trakcie pieczenia nakłuwając widelcem.
Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paski.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z czosnkiem.
W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę i papryczkę pepperoni (bez nasion) pokrojoną na małe kawałki.
Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.
Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem.
Każdą porcję zupy dekorujemy śmietanką oraz chipsami z salami.
Chipsy można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.