Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni.
Buraki, marchewki i pietruszki porządnie wyszorować (jeśli skórka jest wyjątkowo gruba lub brudna wówczas warzywa można obrać).
Umyte i/lub obrane warzywa pokroić na mniejsze kawałki: buraki w plastry, pietruszki i marchewki w słupki.
Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.
Tak przygotowane warzywa umieścić na blasze. Skropić oliwą, delikatnie posolić i wstawić do pieca. Zapiekać przez ok. 30 minut (w trakcie pieczenia warzywa warto kilka razy skropić wodą).
W międzyczasie jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Ząbki czosnku obrać.
Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać jabłko, przecisnąć ząbki czosnku oraz przyprawy: kumin i cynamon.
Całość zalać połową przygotowanej wody i rozpocząć miksowanie.
Zmiksowanie zupy na gładki krem może zająć kilka minut. Podczas miksowania dodawać kolejne porcje wody. Ilość dostosować do preferowanej konsystencji.
Na samym końcu dodać 100 ml śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość jeszcze raz delikatnie zblendować.
Zupę podawać udekorowaną kleksem śmietany, z resztą upieczonych warzyw.