Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odmierz szklankę kaszy jaglanej. Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Zagotuj wodę (proporcja gotowania kaszy – dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy).
Przepłukana kaszę wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu (nie mieszaj). Po 20 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa. Odstaw.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa korzeniowe pokrój w kostkę. Pokrzywę opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
Przygotuj bulion warzywny Winiary, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw i podsmaż.
Składniki zalej gorącym bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Wrzuć posiekaną pokrzywę i gotuj 10 minut.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną.