Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W rondlu o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, smażymy pół minuty.
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy 15 minut.
Dodajemy dokładnie umyte listki pokrzywy i gałązki lubczyku i natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut.
Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem.
Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa).
Zupę z pokrzywy przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.