Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zaledwie kilka dni temu wróciłam z Zakopanego z niemałym zapasem oscypków. Miałam okazję jeść już kiedyś grillowane oscypki z żurawiną i smakowały rewelacyjnie, więc postanowiłam wykorzystać grillowane oscypki do zupy z pora. Podczas wieczornych wyjść do góralskich restauracji smakowaliśmy dań pochodzących z tego regionu lub inspirowanych specjałami góralskimi. Była kwaśnica i zupa czosnkowa z grzaneczkami, ale nigdzie nie rzuciła mi się w oczy kremowa zupa z pora z oscypkami, a połączenie tych smaków wydało mi się idealne.
Zupa z pora smakuje rewelacyjnie i nawet niewielką miseczką zupy porowej z grillowanymi oscypkami można się naprawdę najeść.
Serowe dodatki w zupach sprawdzają się rewelacyjnie. Przekonałyśmy się już o tym z Agatką gotując krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem oraz zupę jarzynową z białych warzyw z serem pleśniowym.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojonego pora.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy przez chwilę razem z porem.
Ziemniaki i pora przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kozieradką i gałką muszkatołową.
Jeszcze gorącą zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
Nastawiamy ponownie na mały ogień i dodajemy mleko oraz zabielamy śmietanką i od razu zdejmujemy z ognia. Można też śmietanką udekorować zupę z pora bezpośrednio przed podaniem.
Oscypki kroimy na krążki i grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
Do każdej miseczki zupy z pora nakładamy kilka kawałków zgrillowanego oscypka.