Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).
Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.
Bagietkę kroimy na równe kromki.
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).