Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pory dokładnie myję, usuwam korzonki, tzw. piętki i ciemnozielone liście. Kroję pory w półtalarki. Ziemniaki kroję w plasterki (nie musi być ładnie i równo, cała zupa zostanie na końcu zmiksowana).
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję talarki pora, duszę pod przykryciem na małej mocy płyty kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję pokrojone w talarki ziemniaki, duszę chwilę.
W tym czasie zagotowuję litr wody, dodaję do garnka podduszony na maśle por z ziemniakami, gotuję do miękkości, niecałe 15 minut.
Pod koniec dodaję do garnka dwie kostki warzywne do smaku i mieszam, żeby dobrze się rozpuściły.
Po zdjęciu garnka z płyty miksuję całość na gładką masę.
Do lekko przestudzonej zupy można dodać gęstą śmietanę i ponownie zupę zmiksować. Dodaję świeżo posiekany szczypiorek.
Zupę z pora podaję z plastrem wędzonego łososia, doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z porem.