Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć zupa z soczewicą nie należy do dań tradycyjnej polskiej kuchni, to jednak powinna znaleźć się na stałe w naszym menu. Jest sycąca, rozgrzewająca i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ma wyjątkowy smak i aromat, a to za sprawą odpowiedniej kompozycji przypraw – m.in. liścia laurowego i ziela angielskiego. Całości dopełnia zaś Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Dodatek wysmażonego na chrupko boczku i świeżego szczypiorku sprawia, że tej zupie trudno się oprzeć.
Zaletą, która wyróżnia nasz przepis na zupę z soczewicy, jest łatwość przygotowania. Zacznij od namoczenia soczewicy w 1 szklance ciepłej wody i odstawienia na pół godziny. W tym czasie oczyść i obierz ziemniaki, marchewkę i seler, a następnie pokrój je w kostkę. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej soczewicę oraz pokrojone warzywa. Do wywaru dodaj też ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę WINIARY.
Gotuj zupę na małym ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Chudy boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni. Oprósz mąką i całość rozprowadź 1 szklanką wywaru. Przelej zawartość patelni do garnka z zupą i zagotuj. Zupa z soczewicy zielonej doskonale komponuje się z siekanym świeżym szczypiorkiem. Jej smak podkreśli też pieprz. Świetnie smakuje podana natychmiast po przyrządzeniu, jak i następnego dnia.
Soczewicę namocz w 1 szklance letniej wody i odstaw na 30 minut.
Oczyść i obierz pozostałe warzywa. Pokrój je w kostkę.
Zagotuj 1 litr wody.
Do wody dodaj soczewicę wraz z wodą, w której się moczyła, warzywa, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY.
Gotuj całość na małym ogniu tak długo, aż soczewica będzie miękka.
Boczek pokrój w paseczki. Podsmaż go na patelni, oprósz mąką, a następnie całość rozprowadź 1 szklanką wywaru.
Zawartość patelni wlej do zupy. Zagotuj.
Na koniec dodaj szczypiorek i dopraw pieprzem. Podawaj.