Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dwie natury – słodka i ostra – na jednym talerzu! Dziś na obiad zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym, porządnie doprawiona chili. Słodycz batatów podkręcona jest gęstym i kremowym mlekiem kokosowym, a z drugiej strony ostre uderzenie zapewnia papryczka chili. Te smaki idealnie się uzupełniają w porcji pysznej i niezwykle pożywnej zupy.
Jeśli lubicie orientalne klimaty, będziecie do tego przepisu wracać w każdy chłodniejszy dzień lub wieczór. Szczególnie, że zupa z soczewicy i batatów robi się bardzo szybko – w mniej niż pół godziny!
Z podanych składników przygotujecie 4 zdrowe porcje zupy z soczewicy i batatów.
Słodkawy smak batatów możesz wykorzystać też w innych przepisach na zupy:
Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
Zupa afrykańska
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podduszamy na oleju z dodatkiem posiekanej papryczki chili. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę suszonej papryki przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy pół minuty.
Dodajemy pół szklanki passaty, obrane i pokrojone w kostkę bataty, chwilę dusimy.
Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, dodajemy gorący wywar i listki oberwane z gałązek tymianku, gotujemy 20 minut. Pod koniec doprawiamy szczyptą soli i białego pieprzu.
Dodajemy do zupy mleko kokosowe, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy jeszcze szczyptą soli i pieprzu.
Na talerzach zupę z soczewicy i batatów posypujemy świeżą zieleniną.