Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
To, dziś w Polsce nieco zapomniane (choć powoli powracające do łask) warzywo, było uprawiane już w czasach prekolumbijskich przez Indian. My, Europejczycy, odkryliśmy jednak jego właściwości dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. W Polsce topinambur uprawiany jest od 1730 roku. Niepozorna bulwa, o delikatnym smaku, może zawierać do 17% insuliny. Topinambur jest zatem doskonały dla diabetyków. Zupa z soczewicy i topinamburu z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu oraz orientalnych przypraw, to nie tylko miska pełna witamin i minerałów, lecz również prawdziwa fuzja smaków.
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.
Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.
W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.
Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.
Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.
Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.