Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym i z dodatkiem krewetek to świetna propozycja dla miłośników niebanalnych smaków. Każda kolejna łyżka zupy z czerwonej soczewicy może zapewnić zróżnicowane doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych i mocnych akcentów. W zupie z czerwonej soczewicy znajdziesz ostre przyprawy – chili i imbir, charakterny czosnek i dużą ilość świeżych ziół. To wszystko lekko złagodzone dzięki użyciu mleka kokosowego.
Jakie jeszcze pyszne zupy mogą powstać z mlekiem kokosowym lub samym kokosem? Zobacz inne przepisy:
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
Indyjska zupa tikka masala
Orientalny żurek
Zupa krem z dyni z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień.
Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmaż przez kolejne 2 minuty.
Następnie dorzuć pokrojone marchewki i pomidory. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną soczewicę i przyprawy – słodką paprykę, tymianek i chili.
Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica i marchewka staną się miękkie.
Na koniec dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Teraz czas na przygotowanie krewetek. Zajmie to dosłownie chwilę, dlatego zajmij się tym kiedy zupa będzie już gotowa. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją przez kilka minut.
Wrzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą oraz płatkami chili.
Dodaj sok z cytryny, wino oraz listki świeżych ziół. Zwiększ ogień i duś krewetki przez ok. 2-3 minuty, tak by większość płynu się zredukowała.
Zupę z soczewicy nałóż do talerzy i podawaj ze świeżo przyrządzonymi krewetkami, ziołami i chrupiącymi grzankami z bagietki.