Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i makaronem
Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z jedną obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.
Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut.
Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut.
Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne, Ziarenkami Smaku WINIARY oraz solą i czarnym pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy. Pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego dodajemy do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.