Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.
Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.
Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).
Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.