Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łagodna zupa z soczewicy z pomidorami i kurczakiem to pyszna i sycąca propozycja na jednodaniowy obiad szczególnie dla wielbicieli soczewicy. Ta czerwona szybko się gotuje, więc tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę z soczewicy ugotować zawsze, kiedy ma się na nią ochotę. Polecamy przepis na zupę z soczewicy z dodatkiem pomidorów i kurczaka. Pychota!
Z podanej ilości przygotujecie 3-4 porcje zupy.
Soczewica świetnie sprawdza się w pożywnych zupach – zobacz jakie jeszcze przepisy na zupy z soczewicy znajdziesz na naszym blogu:
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody
Pomidorówka z soczewicą
Marokańska zupa harira
Kremowa zupa warzywna z soczewicy, grochu i wszystkiego po trochu
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Zupa potrawka z indyka z soczewicą
Grochówka z zieloną soczewicą
Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy 10 minut.
W tym czasie filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry, a następnie w kawałki.
Wrzucamy kawałki kurczaka na rozgrzany olej, dodajemy cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Posypujemy suszoną papryką, oprószamy solą. Smażymy ok. 5 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Dodajemy podsmażonego z warzywami kurczaka do garnka z soczewicą, podlewamy wodą (ok. 0,5-0,7 l), gotujemy 5 minut.
Pomidory przekładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Wyjmujemy pomidory z wody, zdejmujemy skórkę.
Kroimy pomidory w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne, dodajemy do garnka z zupą z soczewicy, gotujemy 5 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupę z soczewicy podajemy posypaną zieleniną.