Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rośliny strączkowe – to właśnie po nie najchętniej sięgam w miesiącach jesienno-zimowych. Pozostawiają bowiem w żołądku przyjemne uczucie sytości na dłuższy czas. Stanowią też doskonałe źródło białka. Z tego względu polecane są osobom na diecie wegetariańskiej. Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym jest ich pełna, bo brzegi! :)
Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę wegetarian i wegan. W zupie nie pojawi się żaden produkt odzwierzęcy. Będzie natomiast wspomniana soczewica, pomidorowy i mleko kokosowe, które nada całości aksamitnej konsystencji.
Zieloną soczewicę namoczyć przez ok. 40 minut, przed gotowaniem.
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Ostrą papryczkę drobno posiekać, usuwając gniazda nasienne.
Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy.
Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i marchewkę. Dosypać przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin, gałkę muszkatołową. Delikatnie posolić i popieprzyć.
Warzywa podsmażyć.
Dosypać zieloną soczewicę. Całość zalać wodą, aby przykryła poziom warzyw. Gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie dosypać czerwoną soczewicę. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut – aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać pomidory, dolać mleka kokosowe, wymieszać i wycisnąć sok z limonki.
Zupę doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z orzeszkami ziemnymi.