Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
O tej porze roku moja kuchnia obfituje w mocno rozgrzewające i pożywne potrawy. Jedną z takich potraw jest zupa z soczewicy zielonej z makaronem i z dodatkiem warzyw korzeniowych – marchewki, pietruszki, selera i przypraw. Dodatek imbiru, papryki i kminu sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Wzbogacona o ulubiony makaron stanowi naprawdę sycący posiłek.
Poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze. Podstawą dania jest soczewica. Rośliny strączkowe mają mnóstwo zalet i doskonale nadają się do urozmaicenia diety. Są cennym źródłem białka, dlatego mogą z powodzeniem zastępować mięso. Są również bogate w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Soczewica obniża także poziom cholesterolu. Jest przy tym lekkostrawna, co wyróżnia ją na tle kuzynki fasoli.
Do przygotowania zupy wykorzystałem zieloną soczewicę. Odmiana ta gotuje się nieco dłużej niż czerwona. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem oraz tym, że po ugotowaniu nie rozpada się i zachowuje sypkość. Dzięki temu w zupie pozostają wyczuwalne kawałki ziaren.
Cebulę drobno posiekaj. Marchewki, pietruszki, seler obierz i pokrój w kostkę.
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dorzuć pokrojone warzywa i podsmaż przez około 2-3 minuty.
Dodaj przyprawy – kminek, tymianek, majeranek, paprykę i imbir. Podsmaż 2 minuty, aż przyprawy uwolnią cały aromat.
Do garnka wlej gorący bulion jarzynowy i zagotuj.
Dodaj opłukaną soczewicę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 – 30 minut aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Wrzuć makaron i dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypana posiekaną natką pietruszki.
Chorizo