Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Suszone owoce i daktyle zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie owoce napęcznieją. Najlepsza będzie mieszanka owoców, w której śliwki nie mają pestek.
Namoczone owoce przelewamy razem z wodą, w której się moczyły do garnka i dodajemy pozostałe 500 ml wody.
Wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy. Dla mnie 1 łyżka wystarczyła, ale polecam zawsze posmakować i sprawdzić, czy taka ilość cukru będzie dobra.
Zupę miksujemy blenderem. Nie zmiksowałam owoców bardzo dokładnie, bo chciałam, aby były lekko wyczuwalne w zupie.
Zupę zabielamy śmietanką ( odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji).
Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.
Zupę z suszonych owoców podajemy na ciepło polaną śmietanką i posypaną prażonymi migdałami.