Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w ćwierćtalarki, marchewkę w plasterki lub kostkę, kalafior dzielimy na różyczki, kapustę szatkujemy, fasolkę kroimy w kostkę.
Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, odcinamy główki (przekładamy je do mniejszego garnuszka), łodygi kroimy w mniejsze kawałki.
W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy fasolkę szparagową i por, gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa – ziemniaki, kalafior, marchewkę, cukinię, kapustę – poza szparagami, doprawiamy zupę solą morską i gotujemy 10 minut.
Dodajemy do zupy łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. W tym czasie główki szparagów zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 3 minuty.
Ugotowane główki szparagów dodajemy do garnka z zupą.
Ok 2 chochle zupy przelewamy do wyższego naczynia, dodajemy oliwę, miksujemy, dodajemy powrotem do garnka. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.