Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki. Powinno mieć temperaturę pokojową. W misce mieszamy składniki na ciasto : mąkę tortową, żółtko, ciepłą wodę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i odrobiną pieprzu i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na czas przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor na łyżce oleju roślinnego.
W maszynce do mielenie mięsa mielimy pierś z gęsi z wywaru razem z cebulką. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy to dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy.
Z kulki ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrajamy kółka i nakładamy farsz. Zlepiamy jak pierogi i zwijamy brzegi do środka dociskając .
Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.
Uszka wykładamy do gotującej się wody co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna garnka.
Do wysokiego garnka wkładamy mięso i zalewamy je 3 litrami zimnej wody. Dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i kawałek pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz lubczyk i cząber. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką 30 minut.
Brukiew kroimy na 4 części, obieramy i kroimy w równą (małą) kostkę. Po 30 minutach dodajemy ją do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 1 godzinę.
W trakcie gotowania w razie potrzeby zbieramy łyżką szumowinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do zupy kiedy brukiew będzie już prawie miękka (po 1,5 godziny gotowania się zupy). Gotujemy jeszcze 20 minut.
Z zupy wyjmujemy mięso, będzie nam potrzebne do farszu do uszek.
Ugotowaną zupę można podzielić na dwie części. Połowę zmiksować na zupę krem o resztę pozostawić pokrojoną w kostkę.
Do zmiksowanej zupy podajemy ugotowane wcześniej uszka z gęsiną i posypujemy pietruszką.