Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Letnia klasyka. Delikatna, zdrowa i lekka zupa z żółtej fasolki szparagowej. Szczypta kurkumy wzmaga jej żółty, słomkowy kolor, a estragon oraz rozmaryn nadają intensywnego aromatu.
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!
A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.
Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.
Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, bulion warzywny WINIARY oraz pozostałe przyprawy.
Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.
Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!