Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szpinak dokładnie płuczemy, odsączamy i przekładam na deskę do krojenia, gdzie odcinamy twarde łodyżki listków. Następnie ponownie płuczemy i odcedzamy.
Na głębokiej patelni delikatnie rozgrzewamy olej i podduszamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez pół minuty.
Dodajemy szpinak, dusimy chwilę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Podlewamy wodą i gotujemy 15 minut na małej mocy płyty. Pod koniec gotowania doprawiamy solą morską.
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
Doprawiamy zupę gałką muszkatołową, oprószamy pieprzem.
Podajemy z odrobiną czarnuszki i prażonymi pestkami dyni.