Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zobacz też inne nasze przepisy na zielone zupy – piękne i pyszne!
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki.
Całość podsmaż przez około 5 minut.
Składniki zalej bulionem (3 łyżki na litr wody). Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Teraz dodaj ogórki i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Garnek zestaw z ognia i dodaj posiekany koperek i gęstą śmietanę. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Przygotuj kluseczki – jajko, mąkę, wodę, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek wymieszaj widelcem na jednolitą masę.
Na osolony wrzątek łyżeczką wyłóż ciasto na kluseczki, gotuj do wypłynięcia. Podaj z zupą ze świeżych ogórków.