Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Moim ulubionym są szparagi w postaci delikatnej, kremowej zupy. Sezon na szparagi szybko się kończy, więc warto go wykorzystać.
Zupę krem ze szparagami przygotowałam na bazie drobiowego bulionu. Mięso z bulionu wykorzystałam do zupy. Podany czas przygotowania zupy odnosi się do ugotowania tylko kremu ze szparagów. Bulion warto przygotować sobie dzień wcześniej i gotować go na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli zostanie Wam nieco bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić.
Główki szparagów gotuję osobno, a po ugotowaniu hartuję zimną wodą, dzięki czemu zachowują swój piękny zielony kolor. Zawsze też zostawiam nieco główek od szparagów do dekoracji. Miseczka zupy pięknie podana smakuje o wiele lepiej :)
Zupa krem ze szparagami jest delikatna i pyszna. Ciemne oliwki świetnie do niej pasują. Wielbicielom białych szparagów polecam też kremową zupę z białych szparagów z groszkiem ptysiowym.
Szparagi myjemy i odcinamy główki ( gotujemy je osobno). Pozostałe części kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy ugotowany wcześniej bulion drobiowy i dodajemy do niego szparagi oraz udka. Kiedy szparagi będą już miękkie wyjmujemy udka i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodajemy do zupy.
Główki gotujemy w oddzielnym garnku w lekko posolonej wodzie z szczyptą cukru. Gotujemy do momentu wrzenia i przekładamy główki szparagów na sitko. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do dekoracji. Część główek, których nie wykorzystamy dodajemy do bulionu.
Ugotowane szparagi zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco bulionu i ciągle mieszając trzepaczką dolewać śmietanę. Tak przygotowaną dodajemy do zupy.
Całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę.
Do misek nakładamy kawałki mięsa i nalewamy ciepłą zupę i dekorujemy główkami szparagów oraz posypujemy pokrojonymi oliwkami.