Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z ogromną tęsknotą czekam na wiosenne nowalijki. Soczystą zieleń warzyw na straganie i pierwsze małosolniaki. Ostatnio mieliśmy pogodę iście wiosenną, ale od trzech dni na Pomorzu zima dała znać, że jeszcze jest i nie zapomniała o nas. Na taką aurę najlepsza jest zupa ziemniaczana krem. Pożywna, rozgrzewająca – z pysznym, maleńkim dodatkiem z boczku i suszonej śliwki. Jestem fanką zup o kremowej konsystencji, choć mój mąż to tradycjonalista i woli widzieć z czego ugotowałam jego obiad.
Roladki z boczku z suszoną śliwką podajemy w osobnym naczyniu. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Przed upieczeniem skropiłam je dosyć obficie aromatycznym olejem z czosnkiem i ziołami.
Polecam też inne przepisy na zupę ziemniaczaną.
Każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem z czosnkiem i ziołami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 15 minut .
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę. Smażymy ją do momentu aż uzyska delikatnie złoty kolor.
Ziemniaki obieramy , myjemy i kroimy w równą kostę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy aż ziemniaki się lekko przyrumienią co jakiś czas mieszając.
Zalewamy bulionem i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i mrożoną włoszczyznę ( lub świeżą).
Gotujemy około 30 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy chrzan cytrynowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę miksujemy blenderem ( wcześniej wymujemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu).
Każdą porcję zupy posypujemy listakmi rozmarynu.
Podajemy z roladkami z boczku z suszoną śliwką.