Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ziemniaczana wcale nie musi być nudna! Wystarczy trochę poeksperymentować. A długie zimowe wieczory są niemalże do tego stworzone. Zatem tym razem zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą z dodatkiem czarnej fasoli, dzięki którym podniesione zostały nie tylko walory smakowe, ale i wizualne :). Zimą, kiedy trudno o szeroki wachlarz krajowych warzyw sezonowych, ziemniaki to dobry wybór. Bogate w witaminę C, beta-karoten i potas są stosunkowo niskokaloryczne. Zawierają także dużo błonnika i minerałów.
Karmelizowanie cebuli i innych warzyw to świetny sposób, żeby odkryć zupełnie nowe, ukryte w nich smaki! Sprawdź inne nasze przepisy:
Barszcz biały z grzanką z pesto rosso
Krem z pieczonej dyni i ziemniaków z karmelizowaną jarzębiną
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Krem z marchwi i fenkułu
Ziemianki obrać, pokroić w kostkę.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Wrzucić przygotowane warzywa, dodać ostrą paprykę i całość delikatnie podsmażyć – przez ok. 2-3 minuty.
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekane cebule i czosnek, dodając w trakcie smażenia brązowy cukier i kurkumę.
Kiedy ziemniaki oraz pozostałe składniki zaczną mięknąć dodać zeszklone cebule i czosnek. Zupę ziemniaczaną doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Należy uważać, aby ziemniaki się nie rozgotowały.
Na zakończenie dodać czarną fasolę z puszki i jeszcze chwilę podgotować.