Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Twoi bliscy są fanami zup i szukasz przepisu, który urozmaici wasze codzienne posiłki? Mamy coś w sam raz dla was! Przygotowaliśmy przepis na zupę ziemniaczaną z maślanką i boczkiem. To zaskakujące, pełne smaku i jednocześnie dość delikatne danie, które może na stałe wpisać się w Twoje menu. Sprawdź, jak przygotować tę zupę krok po kroku.
Zupa ziemniaczana - przepis
Gotowanie zup kojarzy Ci się z trudnym i czasochłonnym zadaniem? Nic bardziej mylnego. Naszą zupę zrobisz w nieco pół godziny. Nie potrzebujesz też drogich czy trudnodostępnych składników. Wystarczą warzywa, które kupisz na bazarku lub w warzywniaku, do tego przyprawy i boczek lub kiełbaska (możesz wykorzystać to, co akurat masz w lodówce, żeby nic się nie zmarnowało). Całość zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym WINIARY oraz maślanką. Tuż przed podaniem dekorujemy pachnącym koperkiem.
Zupę ziemniaczaną z maślanką i boczkiem możesz przygotować o każdej porze roku – zimą i jesienią podawaj ją tuż po ugotowaniu. Latem i wiosną możesz chwilę poczekać i podać ją, gdy trochę ostygnie. Taka wersja sprawdzi się szczególnie w czasie ciepłych dni. Smacznego!
Boczek pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i też pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w półtalarki, a cebulę - w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć boczek z cebulą. Smaż, aż cebula zmięknie, a boczek lekko się zarumieni.
Dodaj marchewkę, majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Całość zalej 0,5 l wody. Dodaj kostkę bulionową WINIARY oraz ziemniaki. Zagotuj.
Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj maślankę i gotuj kolejne 10 min. Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.