Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rosół zagotowuję, w tym czasie obieram ziemniaki i kroję w większe kawałki. Do gotującego się rosołu dodaję ziemniaki, ząbki czosnku w łupinkach i gotuję 20 minut.
Po tym czasie czosnek wyławiam i wyrzucam. Ziemniaki wyciągam łyżką cedzakową. Kiedy lekko ostygną, przecieram je przez sito nad dużym talerzem.
Dodaję ¾ ziemniaków do garnka z rosołem (zupa powinna mieć gęstą konsystencję), delikatnie rozbijam ewentualne grudy trzepaczką, zagotowuję, zestawiam z kuchenki.
Śmietanę hartuję w kubeczku z odrobiną zupy, wlewam do garnka z zupą. Do miseczek nakładam po łyżce przetartych przez sito ziemniaków, zalewam zupą, doprawiam pieprzem, posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem.