Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obieram, kroję w większe kawałki, przekładam do miski, skrapiam oliwą, solę, przyprawiam gałką muszkatołową i świeżym rozmarynem.
Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
5 minut przed końcem pieczenie dokładam do piekarnika ząbki czosnku, obrane i zawinięte w folię aluminiową.
Ziemniaki i czosnek dodaję do wrzącego wywaru, gotuję około 5 minut, zdejmuję z kuchenki.
Miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję w paski i podsmażam, aż będzie chrupiący.
Zupę podaję z kleksem śmietany i boczkiem.