Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żur wielkanocny na wędzonce z jajkiem lub białą kiełbasą. W wielu polskich domach właśnie od niego rozpoczyna się świąteczne śniadanie, choć w niektórych trzeba na niego poczekać do obiadu. Bardzo aromatyczny, pachnący chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Ten przygotowywany na domowym zakwasie wymaga sporo zachodu, ale z żurkiem Winiary gotowanie staje się nie tylko prostsze, ale i mniej czasochłonne. Żur wielkanocny doprawiłam chrzanem, który nadał mu jeszcze bardziej odświętnego aromatu. Nie jest go za dużo, więc zupa wciąż ma łagodny smak. Jeśli lubicie żurek wyraźnie chrzanowy, dodajcie więcej tartego chrzanu.
Żurek wielkanocny tradycyjnie podawany jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Ale jajka do żurku nie muszą być tylko na twardo. Możecie ugotować do zupy jajka w koszulkach, a nawet podać żurek z jajkiem sadzonym.
Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Co jeszcze możesz przygotować na wędzonce?
Zupa grzybowa na wędzonce
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach
Wędzonkę kroimy, lekko podsmażamy na suchej patelni.
Cebulę obieramy, drobno siekamy.Dodajemy do podsmażonej wędzonki i jeszcze chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy pół litra wody, zagotowujemy.
W tym czasie w 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań żurku. Dodajemy do wrzącej zupy, zagotowujemy, ciągle mieszając.
Ząbki czosnku lekko miażdżymy, obieramy, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy.
Dodajemy do zupy łyżkę tartego chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać do zupy 1/4 szklanki słodkiej śmietanki.
Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekorujemy świeżymi listkami tymianku