Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wyborny żurek benedyktyński zachwyci miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wystarczy dodać Żurek WINIARY do aromatycznego wywaru z warzyw, doprawionego listkiem laurowym i zielem angielskim, z plasterkami kiełbasy śląskiej, by otrzymać duży garnek pełen pysznej, pożywnej zupy. Doprawiony śmietaną i podany na sposób staropolski, czyli z pokrojonym w kostkę twarogiem spełni rolę tradycyjnego dania obiadowego. Do zupy można podać chrupiące tosty z ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Żurek będzie idealną potrawą na wielkanocny stół!
Warzywa oczyść, włóż do rondla, zalej 500 ml wody, dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij warzywa.
Do wywaru dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gotuj 5 minut.
Żurek rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do wywaru, zagotuj mieszając. Gotuj 5 minut.
Śmietanę zahartuj 100 ml gorącego Żurku i wlej do garnka.
Twaróg pokrój w kostkę.
Żurek rozlej na talerze i dodaj do każdego talerza kostki twarogu.