Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polskie zupy mają wyjątkowy smak. Jedną z takich zup jest żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku. Warto przyrządzać go nie tylko od święta. Bazą mojej zupy jest Żurek WINIARY z razowej mąki żytniej, cebuli, czosnku i majeranku.
Żurek tradycyjnie podawany jest z dodatkiem jajek, kiełbasy lub ziemniaków. Tym razem żurek serwuję z puree chrzanowym. Idealne puree ma gładką, jedwabistą konsystencję. Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem podaję z dodatkiem stopionego masła, śmietany i przypraw – soli, pieprzu oraz chrzanu. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję również podsmażony boczek.
Z podanej ilości składników uzyskacie 4 porcje żurku.
Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw chrzanem (świeżo startym lub ze słoiczka), solą i pieprzem.
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem.
Asior